navigacija tečaji

Online tečaji > Excel začetni > Osnove > Osnove

Osnove

Naloga za reševanje

Podaljšana naloga za reševanje

Rešena naloga

Dobrodošli v online tečaju. V vsakem poglavju se nahaja datoteka za reševanje, rešena datoteka in video navodila za reševanje.

Postopek učenja je sledeč

Oglejte si video navodila za reševanje naloge:

V Excelove celice lahko vnašamo podatke na več različnih načinov. Najbolj osnoven in enostaven način je kar z vnosom v samo celico. Podatek vnesemo tako, da kliknemo na željeno celico in začnemo tipkati. Vsa vsebina se bo avtomatsko vnesla v celico na katero smo kliknili.

Naslednja opcija je vnos preko polja za vnos formul oziroma funkcij. To polje se nahaja na vrhu nad mrežo celic in izgleda takole:

Kliknemo v prazen prostor in začnemo vnašati podatke. Na levi se nam tudi izpiše katera celica je trenutno aktivna oziroma v katero celico se podatki vnašajo.

Če želimo popraviti podatke v celici, lahko to storimo na več načinov. Eden je tak, da dvokliknemo na celico in v njej popravimo želene podatke. Druga opcija je pa, da na celico enkrat kliknemo in podatke popravimo v zgornjem polju.

Vnos formul

Excel postane uporaben šele, ko z njim lahko rešujemo določene probleme. Izračunavamo davek, pregledujemo zaloge, seštevamo vrednosti ... Vse to lahko naredimo s formulami.
Formulo v excel vnesemo tako, da v celico najprej vnesemo enačaj, torej znak '=' (brez narekovajev). S tem smo Excelu povedali, da v tej celici želimo nekaj izračunati.

Oglejmo si najenostavneši primer:

V tem primeru želimo v stolpcu C izračunati koliko je vsota elementov v stolpcu A in B.
. Da bi to izračunali, moramo najprej v polje C1 vnesti pravo formulo. Klikneno na polje C1 in v polje vnesemo:

=A2*B2
Kadar vnašamo formule in kliknemo na neko drugo polje se bo to polje avtomatsko vneslo v formulo. Začetniki pogosto kliknejo drugam, da bi s tem razveljavili vnos, vendar to ne razveljavi vnosa ampak samo vnese novo polje v enačbo. Vnos razveljavimo s pristiskom na tipko ESC.

S pritiskom na tipko enter zaključimo z vnosom formule in rezultat se nam prikaže v celici. Če si želimo ogledati formulo, kliknemo na celici v kateri je formula in si formulo ogledamo v prostorčku za funkcije zgoraj.

Sedaj želimo formulo uporabiti še za vse preostale celice v stolpcih. To naredimo tako, da se prestavimo v spodnji desni kot celice v kateri je formula, dokler se nam ne prikaže poln črn križ.
Miškin kazalec mora izgledati takole:

Po tem samo razvlečemo formulo do konca stolpca tako da z miško (pri pritisnjenem kliku) povlečemo navzdol do konca.

S tem smo izračunali vse želene podatke.

>

Naslednje poglavje: >>

GO TEL d.o.o.
Dunajska cesta 129
1000 - Ljubljana

T 031 606 666
E tecaji@go-tel.si